Satellit med ballongassisterad bärraket

Spanska hög höjds ballong-specialisterna Zero 2 Infinity avslutat sin första testflygning av Bloostar, en ballong-assisterad bärraket till en satellit, som varit under utveckling i fyra år nu.

Under testet; som genomfördes 1 mars från ett fartyg några kilometer utanför Spaniens kust, lyfte en stratosfärsballong  Bloostar fordonet till 25 kilometers höjd innan det vakuumoptimerade motorn antändes.

Barcelona-baserade företaget meddelade 13 mars att testet bevisade för världen Zero 2 Infinitys förmåga att utföra en kontrollerad antändning i rymden, stabilisera raketen och övervaka också startsekvensen. Testet visade också att Zero 2 Infinitys Bloostars “telemetrisystem” kan återhämta fordonet till sjöss efter fallskärms- utbyggnaden.

satellit

Konstruerad för att bära små satelliter till en låg omloppsbana runt jorden, är Bloostar ett trestegs fordon (utan att räkna med ballongen), som är utrustad med raketmotorer som bränner en blandning av flytande syre och metan. Under ett vanligt uppdrag kommer Bloostar ballongen bära satelliten med raket över den beräknade 95 procenten av atmosfären, innan det att framdrivningssteget aktiveras, vilket gör det möjligt att leverera en 75-kilos satellit till en bana i rymden som gör att man sparar mycket energi.

Zero 2 Infinity VD Jose Mariano Lopez Urdiales, som ibland hänvisar till hybridfordon som en “Rockoon”, berättade för SpaceNews att Zero 2 Infinity har en serie med tester som planeras att utföras både på marken och i närheten av rymd-höjd; vilket ligger på mellan 20 och 100 kilometer.

“Detta var en mycket tidigt test, men vi var nöjda med resultatet och det är ett viktigt steg att gå från datorgrafik och konstruktion och beräkningar till att använda själva hårdvaran”, sade han till Spacenews.

Zero 2 Infinity började med sin Bloostar-konstruktion 2013. Företaget har innan dess distribuerat olika hög höjds-ballonger i omkring sju år, men gjorde en övergång till lanseringen i denna speciella sektor, när efterfrågan på små satelliter ökade. Zero 2 Infinity har också ett program som kallas “Bloon” för passagerarbärande ballong-resor, men Lopez Urdiales sade företaget fokuserar för närvarande på Bloostar.

Lopez Urdiales sa vidare att Bloostar endast avfyrade  en av sina sju motorer under 1 mars testet. Den slutliga versionen av fordonet, sade han, kommer att bära hela 13 motorer – sex på den första etappen, sex på den andra etappen och en på den tredje etappen.

“Vi har en lång lista med testflygningar som vi behöver för att utföra”, sade han. “Vår nästa stora milstolpe kommer att korsa TheKarman Line med en” Rockoon, “då en raket lanseras direkt från en ballong.” The Karman Line, är en punkt 100 kilometer över havet;som markerar gränsen mellan jordens atmosfär och rymden.