Luftballongs-olycka i Hunter Valley. Hur farligt är det att åka luftballong?

Sedan 1964 har National Transportation Safety Board undersökt 775 luftballongincidenter i USA, vilka har lätt till 70 dödsfall. Sexton personer dog i varmluftsballong-flygning från 2002 till 2012. Men hur farligt är det egentligen att åka med vårt favorit-transportmedel, och har det blivit säkrare?

“Människor har flygit varmluftsballonger på ett säkert sätt, sedan 1783; långt före Wright Brothers första framgångsrika flygning 1903,” – flygsäkerhetsexpert Carl Holden

Medan experter betonar flygsäkerheten har några av de mest dödligaste luftballongolyckorna inträffat de senaste åren.

 

Skadade i olyckan i New South Wales

 

En luftballong som kraschade i New South Wales (USA) Hunter Valley med 15 personer ombord senast förra veckan  – gjorde så att fyra personer fick föras till sjukhus; inklusive en ung kvinna med misstänkta ryggmärgsskador.

Ballongens korg gjorde en hård landning, tippade sidled och drogs iväg ett antal meter, detta på lördags-morgonen.

Ballong Safarit som var ansvarig har skyllt olyckan på en snabbare än förväntad förändring av vindhastigheten; och sagt att det var lugnt på morgonen när fyra varmluftsballonger tog sig upp runt klockan 5:45.

“Piloten bestämde sig för att landa vid den första tillgängliga landningsplatsen,” sa en företags talesman på lördagen. “Ballongen landade med en duns, några skador uppstod på passagerare i korgen som ett resultat.”

 

Sex skadade

 

Sex personer skadades, inklusive en kvinna i hennes 20-tal med misstänkta ryggmärgsskador och en 80-årig kvinna som bröt sitt ben, sade en talesman från NSW. Båda skadade blev fraktade till John Hunter Hospital vid Westpac Rescue Helicopter.

En NSW Ambulans transporterade två andra kvinnor, en med en misstänkt brutet revben och en annan med en huvudskada, till Maitlands distriktssjukhus. Alla kvinnor är i ett stabilt skick. De andra två personerna drabbades bara av små nedskärningar och krävde inte ytterligare behandling, sa en talesman från NSW Ambulans. En talesman från en ballong safaris sa att företaget beklagade händelsen och har hjälpt och stöttat passagerarna och deras familjer.

 

Dödligaste Luftballongs-olyckorna någonsin

 

Som tur var avled ingen i denna olycka, men det finns betydligt värre. Den dödligaste luftballongs-olyckan ägde rum i februari 2013, när en luftballong sattes i brand medan den flyög över Luxor, Egypten, och dödade 19 av de 21 ombord.

Under 2012 träffade en luftballong en kraftledning i Nya Zeeland och exploderade i ett hav av eld som dödade 11 personer. 2008 slog en ballong ner i i Phoenixville USA, Och dödade 4 passagerare.

Alla luftballonger som används i USA idag måste inspekteras årligen eller för varje 100 timmars flygtid om de används kommersiellt, enligt Federal Aviation Administration. Varmluftsballongpiloter är skyldiga att framgångsrikt genomföra en flygrekommendation vartannat år.