Flyga ballong på vintern

andrés luftballongGår det att flyga luftballong på vintern? Jag har fått en hel del mail den senaste tiden om det egentligen går att flyga luftballong på vintern? Jag brukar direkt hänvisa till historien om ingenjör André och hans luftfärd till nordpolen i slutet på 1800-talet. Nu nådde ju inte André hela vägen, men han lyfte en vinterdag i stark kyla och lyckades ändå ta sig en bra bit innan ballongen till slut kraschade, främst till följd av att de styr- eller släplinor han hade hängandes längs ballongen inte levererade som de var tänk göra. Så svaret på frågan om det går att flyga ballong på vintern; ja visst är det möjligt!

Tekniken och erfarenheterna inom ballongflygning har givetvis kommit en bra bit sedan ingenjör André gjorde sin expedition, ja det är mer än 100 år sedan nu. Av den anledningen är det säkert och tryggt att flyga idag även på vintern. Men en sak som inte har förändrats är kylan. Det är kallt på hög höjd och på vintern är det ännu kallare. Av den anledningen är inte ballongflygning lika vanligt på vintrarna, där man på sommaren ibland kan flyga i shorts och t-shirt.

Att flyga ballong på vintern har ändå sin charm med snöklädda träd och grönområden. Det blir också lättare att landa och lyft många gånger eftersom man kan använda sig av åkermark som inte är i bruk, eller använda sig av en frusen sjö exempelvis. Det kan också vara majestätiskt vackert att flyga på vintern eftersom ljuset är något helt annat liksom naturen i sig. Att flyga ballon på vintern har absolut sin tjusning och det går utmärkt att göra i Sverige hos många operatörer, så varför inte ta dig an denna nya spännande aktivitet nu när hösten och snart även vintern är på ingång. Stort lycka till, och glöm inte att klä dig riktigt varmt!