Festival Internacional del Globo – En av världens härligaste luftballongsfestivaler!

Mexiko är ett land som de flesta kanske inte kopplar till luftballonger i första taget. Sandstränder, kristallklart vatten, tacos och aztekerna ligger närmre till hands. Ibland tillsammans med mafia, droger och andra tråkigheter. Men, detta är ett av världens största länder och erbjuder det mesta mellan himmel och jord. Något som självfallet alltid passar oss på cityballong.se.

Festival Internacional del Globo, alltså internationella luftballongsfestivalen på svenska, går varje år av stapeln i Léon. Denna stad ligger några timmar väster om Mexico City, och är annars främst känt för sina stora fabriker och produktion, primärt av skor. Detta är staden man åker till för att hitta de bästa cowboy-bootsen i världen. Och nu alltså även luftballonger i sin fulla prakt!

festival international globo leon mexiko

Léon luftballongsfestival – I november varje år

Andra helgen i november brukar denna festival oftast gå av stapeln. Då kommer stolta luftballongsägare världen över till staden och visar upp sina skapelse. Runt 200 olika ballonger från cirka 15 länder brukar samlas för fler än 400 000 åskådare. Här kommer du kunna se ballonger som du aldrig har sett tidigare. Drakar, flaskor, glassar – ballongerna har otroliga variationer. Det är otroligt populärt med kasinon i landet, så roulettehjul och andra kopplingar är inte alls ovanligt att få se heller.

I år firar de 18 år och under åren har det samlats över 5 miljoner besökare sammanlagt. Den tillhör idag en av de tre största ballongfestivalerna världen över. Eftersom att Léon är en relativt stor stad i sig själv, men ungefär 1,5 miljoner invånare, är det många från bygden som kommer och kikar. Staden ligger på nästan 2000 meters höjd med stora höjdskillnader, så det ser otroligt mäktigt ut när ballongerna svävar ut över landskapet. Varmt och skönt är det också, även om November kanske är den “kallaste” månaden med ett snitt på 25 grader dagstid. Det regnar så gott som aldrig denna period, så du kan vara säker på att få se luftballongsfärder när de är som finast!

Globo, det fina spanska namnet, är verkligen det enda man kan tänka på när stadens himmel fylls av färgglada globar. Om du planerar en resa till Mexiko snart borde du verkligen passa på att åka i November. Läs mer om festivalen på https://festivaldelglobo.com.mx/. 13-16 november 2020, alltså om 191 dagar i skrivande stund, kommer du som tycker om luftballonger att få skåda något magiskt!